Deprem Risk Analizi

AHP ile Deprem Risk Analizi

4.30 (11 reviews)
Udemy
platform
Türkçe
language
Engineering
category
instructor
253
students
2.5 hours
content
Apr 2023
last update
$19.99
regular price

What you will learn

Bir bölgenin potansiyel yeraltı suyu seviyesini haritalandırmayı

Bir bölgenin deprem risk analizini yapmayı

Deprem risk analizinde kullanılacak haritaları

Depre riski için haritaları ağırlıklandırmayı

Description

Bu kurs kapsamında AHP teknikleriyle ArcGIS yazılımında bir bölgenin Deprem Risk Analizinin yapımı anlatılmıştır. Deprem Risk analizi için Fay hattına yakınlık, litoloji, yeraltı suyu seviyesi ve eğim kriterleri kullanılmış olup öncelikle potansiyel yeraltı suyu seviyesi tespit edilmiştir. Bunun için de yine AHP tekniklerinden yararlanarak çok kriterli karar verme metoduna göre katmanlar ağırlıklandırılarak bu alanlar tespit edilmiştir. Yeraltı suyu seviyesi için önemli olan jeomorfoloji, fay yoğunluğu, arazi kullanımı, litoloji, eğim, drenaj yoğunluğu, toprak derinliği ve yağış haritalarından yararlanılmıştır. Bu katmanlar aralarında çakıştırılarak bir potansiyel yeraltı suyu seviyesi haritası elde dilmiştir. Daha sonra bu harita, eğim, litoloji ve fay hatlarına yakınlık haritalarıyla çakıştırılarak deprem risk bölgeleri haritası elde edilmiştir. Bu risk haritası bu bölgelerde deprem olacağı anlamına gelmemekle beraber bölgeye yakın bir alanda deprem olması durumunda en çok etkilenecek alanları göstermektedir. Yani Marmara denizindeki olası bir depremde zemininde sıvılaşma riski yüksek, taban suyu seiyesi yüksek, düz ve fay hatlarına yakın alanların çok etkileneceğini önceden tespit edebiliyoruz. Buna göre bir yerleşime uygunluk analizi yapılarak bu riskli alanların yerleşmeden kaçınılması ya da yapılacak zemin etütleriyle depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi gerekmektedir.

Türkiye kuzeyinde Kuzey Anadolu Fay zonu, güneydoğusunda Dogu Anadolu Fay zonu ve Ege bölgesindeki açılma rejimi etkisi ile depremselliği yüksek bir coğrafyada yer almaktadır. Sahip olduğu tektonik yapısı ve depremselliği göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizdeki deprem araştırmalarında faylar, deprem lokasyonları, depremlere ait mekanizma çözümleri, bölgedeki tarihsel depremler, deprem kayıt cihazları dağılımı gibi verilerin bütünleşmesi ile doğru ve güvenilir bilgiye hızlı ulaşımı sağlayacak en uygun araç Coğrafi Bilgi Sistemi'dir. Ülkemizdeki deprem etkinliği gözönüne alındığında yapılabilirliğin en uygun aracı olan Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanılması sorgulama, analiz ve bilgiye çabuk ulaşabilme açısından zorunluluktur.


Kursta kullanılan örnek veriler ilgili dersin kaynak kısmına yüklenmiştir. Alıştırma yapmak isteyenler buradan indirerek çalışabilirler. Kurs ile ilgili olumlu ve olumsuz geri dönüşlerinizi yorum olarak belirtebilir ayrıca sormak istediğiniz soruları soru-cevap kısmından ya da mesaj yoluyla bana iletebilirsiniz.


Content

Giriş

Giriş
Alıştırma Yapmak İçin Verileri Nasıl İndirebilirsiniz

Yeraltı Suyu Analizi

Çalışma Alanı Sınırı Oluşturma
Jeomorfoloji Haritası
Fay Yoğunluk Haritası
Arazi Kullanım Haritası
Litoloji Haritası
Eğim Haritası
Toprak Derinlik Haritası
Drenaj Yoğunluk Haritası
Yağış Haritası
Ağırlık puanlarının girilmesi
Potansiyel Yeraltı Suyu Derinlik Haritası

Deprem Risk Analizi

Fay Mesafe Haritası
Litoloji Haritası
Kirterlerin Yeniden Sınıflandırılması
Ağırlıklı Çakıştırma ile Deprem Risk Haritası
Mevcut Depremlerin Büyüklük Haritası ile Karşılaştırma
Örnek Alan Hesaplama

Screenshots

Deprem Risk Analizi - Screenshot_01Deprem Risk Analizi - Screenshot_02Deprem Risk Analizi - Screenshot_03Deprem Risk Analizi - Screenshot_04

Reviews

Hatice
April 22, 2023
Bitirme projemin analiz aşamasındayken ilaç gibi geldi. Sorularıma da kısa sürede net cevaplar alabildim, teşekkür ederim.

Charts

Price

Deprem Risk Analizi - Price chart

Rating

Deprem Risk Analizi - Ratings chart

Enrollment distribution

Deprem Risk Analizi - Distribution chart

Related Topics

5143452
udemy ID
2/7/2023
course created date
4/30/2023
course indexed date
Bot
course submited by