9. Sınıf Lise Matematik Dersleri

KAPSAMLI 55 SAATLİK KURS | GÜNCEL MÜFREDAT | BOL SORU ÇÖZÜMÜ | ZENGİN PDF İÇERİKLERİ

4.55 (16 reviews)
Udemy
platform
Türkçe
language
Math
category
instructor
94
students
57.5 hours
content
Oct 2023
last update
$19.99
regular price

What you will learn

Lise 1 (9. Sınıf) Matematik Dersleri

DÜNYADA BİR İLK! Takibi kolaylaştıran kalemli dersler

Telefon ekranına tam uyumlu rahat görülebilir büyüklükte

Profesyonel grafik tablet ve uygulamalar kullanıldı.

1080p FULLHD Ultrawide 21:9 Geniş Ekran

Büyük monitör ve TV ekranları için yüksek çözünürlükle net görüntü

Küçük ekranlar ve telefonlar için rahatça okunabilen büyük karakterli yazılar

Gözü yoran, dikkati dağıtan ve ekranı kaplayan gereksiz yazı, reklam, öğretmen kamerası vs. kullanılmadı

Hem klasik hem yeni nesil sorulara yer verildi

Soruların çözümünde hiç bir detay atlanmamaya özen gösterildi

Öğrendiğiniz konuyla ilgili çözebileceğiniz sorular içeren bolca kaynak verildi

Description

9. sınıf müfredatıyla birebir uyumlu Matematik derslerine hoş geldiniz. (1. dönem programını kapsamaktadır)

Her ders 30'ar dakika olup her seviyeye özellikle giriş seviyesine uygundur. 9. Sınıf öğrencileri ya da üniversiteye hazırlanan öğrenciler istifade edebilir.


Diğer Derslerim:

  • 9. Sınıf Geometri Dersleri

  • 10. Sınıf Matematik Dersleri

  • 10. Sınıf Geometri Dersleri



  • Kim korkar Matematikten…

Matematik hayatımıza daha bebekken girmeye başlıyor. Dünyayı anlamlandırmaya başlarken ilk öğrendiklerimiz anadilimizin ve matematiğin temelleri oluyor. Bir yandan sesleri ayırt ederken, öte yandan oyuncakları birbiriyle eşleştiriyoruz. Anadilimizi konuşmayı sökerken, diğer taraftan çevremizdeki nesneleri anlamlandırmaya, biçimlerini, niceliklerini, sayılarını ayırt etmeye başlıyoruz. Nesneler arasındaki bağları kurabilmek için ister istemez tümdengelim, tümevarım gibi basit akıl yürütme yollarını kullanıyoruz. Yani aritmetik ve geometri hayatımıza daha bebek denecek yaşlarda girmeye başlıyor.  Ardından okul yılları başlıyor ve okulda Matematik ile daha yakından tanışıyoruz. Ancak çoğumuzun matematikle arası pek de iyi değil… Kimimiz bu dersten hoşlanmadığını, kimimiz sevdiğini ama yapamadığını söylüyor. Kimisi de matematiğin günlük hayatta karşılığının olmadığını; yani işe yarar bir bilgi olmadığını düşünüyor. Bu ön yargılarla başlayan okul yıllarında, Matematik dersleri adeta kâbus haline geliyor.

Matematiğin gereksiz olduğunu düşünenler için şunu ifade etmekte yarar var:

Dünyada ortak konuşulan ve anlaşılan 2 evrensel dil vardır: Bunlar Matematik ve Müziktir. 2+2 kaç diye sorulduğunda bir Japon da bir Alman da 4 diyecektir. Matematik diliyle yazılan x2+6x+9=0 denklemini çözerken bir Arap da bir Rus da benzer yöntemleri kullanarak aynı sonucu bulacaktır. Aynı şekilde müziğin dili de evrenseldir: Notalara dökülen bir müzik eserini o dili anlayan bir Türk de bir Yunan da aynı enstrümanla aynı parçayı çalacaktır.

Matematiğin dili evrenseldir ve bu dille yapılan matematiksel keşifler tüm insanlığa mâl edilir. Matematiğin gelişmesiyle diğer bilimler de gelişmiştir. Bunu en güzel John Nash: “Tek bilim dalı matematiktir. Diğer bilimlere uygulamalı matematik denir.” diyerek ifade etmiştir. Nikolay Lobaçevskiy ise “Matematiğin hiçbir dalı yoktur ki, ne kadar soyut olursa olsun, bir gün gerçek dünyada uygulama alanı bulmasın.” demiştir. Gerçekten de matematik bilmeden; fizik, astronomi, elektrik; kimya, ziraat; biyoloji, tıp, genetik, ekonomi, bilişim gibi bilimleri öğrenebilmek mümkün değildir. Aslında hepsi teorik matematiğin pratikte uygulama alanlarıdır. Bugün interneti kullanabiliyorsak bunu ikili sistem, kodlama, mantık, şifreleme gibi ilimlere borçluyuz ve bunlar da esasında matematiğin ta kendisidir. Akıllı telefonumuzda oyun oynayabiliyorsak bunu programlamaya, algoritmaya yani kısaca aritmetiğe borçluyuz. Barındığımız binaların, geçtiğimiz yolların temelleri betonla değil geometriye atılıyor. Devletin bütçesini iyi ayarlayıp gelecek için doğru kararlar alabilmesi, ekonomik kalkınmamız da iflaslardan ya da krizlerden kurtulabilmemiz de olasılığı ve istatistiği iyi bilmemize bağlı…

Matematik hesap-kitap yapmaya elbette yarar ama asıl amacı yaratıcı ve analitik düşünmeyi geliştirmesidir. Matematikte sayıları, değişkenleri, denklemleri, formülleri elbette kullanırız ama bunlar yaşadığımız evreni anlamamız için birer araçtır. Allah’ın yarattığı doğa kanunları matematikten bağımsız düşünülemez. “Allah’ın Yaratma Sanatı” ifadesini duymuşsunuzdur, yaratmak bir sanat ve doğa da bir sanat eseri ise sanat da matematikle pekâlâ ölçülebilir. Bakınız adı altın oran sayısıyla sıkça anılan Leonardo Fibonacci ne diyor: “Bir gülün güzelliğindeki sır, onu yaratanın içine sakladığı matematik sanatının ta kendisidir.”

Matematiğin, “günlük hayatta karşılığı yok” diyenler ve özellikle sözelciler için “gereksiz bir ders” olduğunu düşünenler için uç bir örnek vererek konuyu kapatalım: Bir edebiyatçı dahi olsanız dilinizin kurallarını doğru uygulayabilmek için bile matematiğe muhtaçsınız. Mesela aruz vezniyle ya da hece ölçüsüyle şiir yazmak için bile temel matematik bilmeniz gerekiyor 

Matematiğin sevilmemesinin diğer bir nedeni de bu dersin gözümüzü korkutması… anadilin öğrenimi gibi matematikte de temelin erken yaşta ve sağlam atılması gerekiyor. Temel aritmetik iyi olmayınca araya x’ler y’ler f(x)’ler, sin α‘lar girdikçe bu dili hiç anlamamaya başlıyoruz. Matematikçe yazılanlar, bize alfabesini bilmediğimiz Çince gibi gelmeye başlıyor. Matematiğe karşı olumsuz tutum ve önyargılar da zaten o noktadan sonra yeşermeye, büyümeye ve köklenmeye başlıyor. Matematiği öğrenme güçlüğüne bir de öğrenilmiş çaresizlik eklenince o dersin sevilmesi, ilgi çekmesi daha da zorlaşıyor. Zihinlere “Çalışsam da başaramıyorum o zaman çalışmasam da olur.” mantığı yerleşmeye başlıyor.

Korkularımızı yenmek için henüz geç değil. Matematiği bir kâbus olmaktan çıkaracak ve verimli çalışmanızı sağlayacak şu önerileri uygulayabilirsiniz:

  1. Önyargıları bir kenara bırakın: Ben anlamam ben yapamam demeyin. Matematikten korkan çoğu kimsenin bu korkusunun temeli çocukluk yıllarına dayanıyor. Zayıf notlarla birlikte öğrencinin ilgisi de azalmaya başlıyor. Ama matematiğin ölçütü sadece notlar değildir. Not için matematik öğrenilmez; sınıf geçmek için ezberlenmesi gereken formüller bütünü değildir. Matematik hayatı daha iyi anlayabilmek için, daha rasyonel düşünüp doğru kararlar alabilmek için öğrenilir.


  2. Matematik günlük hayatta ne işe yarar diye düşünmeyin: Çünkü matematik hayatın her alanında karşımıza çıkacak. Örneğin fizik dersini kavramak için Matematik biliyor olmanız gerektiğini göreceksiniz. Üniversitede istediğiniz bölümü okuyabilmek için gireceğiniz sınavlarda yine Matematikle karşılaşacaksınız. Bu yüzden Matematik ile aranız ne kadar iyi olursa, ileride o kadar rahat edeceğinizi unutmayın.


  3. Matematiğin mantığını kavrayın: Matematiğin mantığı ‘eşitlik’tir. En kolay anlatımıyla eşitliği bozmamak Matematikte esastır. Birçok problem denklem kurarak yani eşitlik kullanılarak çözülür. Eşitliğin her iki yanı için aynı işlem yapılarak problem çözülür. Bu Matematiğin en önemli püf noktalarından birisidir.


  4. Matematiği hayatla ilişkilendirin: Matematik sadece sayılardan oluşan karmaşık gibi görünen konulardan ibaret değil. Matematik çalışırken günlük hayattan konular ile bağdaştırabileceği ortak noktalar bulunduğunda, öğrenmek ve dersten zevk almak daha kolay olacaktır.


  5. Sabırlı olun: Matematik çalışmaktan asla vazgeçmeyin. İlk zamanlar temeliniz kuvvetli olmadığından anlamakta zorlanabilirsiniz. Pes etmeyin. Kısa aralıklarla daha fazla zaman ayırın. Farklı tarzlarda çok problem çözmeye çalışın. Çözümlü örneklerden başlayabilirsiniz. Sabırlı bir şekilde aynı istikrarda çalışmaya devam ettikçe başarı kendiliğinden gelecektir.


  • Doğanın Dili: Matematik

İnsanoğlu, hem günlük hayatını kolaylaştırmak hem de doğayı ve doğa kanunlarını anlamak, onu yorumlamak için Matematiksel prensiplere ihtiyaç duydu. Matematik, insanlardan bağımsız olarak doğada hep vardı. Eski çağlarda filozoflar ya da matematikçiler bunları yoktan yaratmadı, aksine doğada gözlem yaparak bunları keşfetti. Soyut kavramlar ve soyut işlemler olarak gördüğümüz birçok matematiksel ifade aslında doğadan ilham alınarak yazıldı. Birçoğunuzun “günlük hayatta ne işimize yarayacak bu bilgiler” dediğiniz teoremler, formüller, hesaplamalar aslında tam da o çağlarda gündelik hayatta karşılaşılan bir probleme çözüm arayışında, çözümü kolaylaştırmak ve pratikleştirmek adına bir ihtiyaçtan ötürü ortaya çıktı.

İlkel çağlarda avcılık ve toplayıcılık yapan ilk insanlar, topladıklarını sayma ihtiyacı hissettiler ve soyut kavramlar olan rakam ve sayıların kullanılması ihtiyacı ortaya çıktı. Böylece toplama-çıkarma-çarpma-bölme yani kısaca dört işlem dediğimiz aritmetiğin temelleri atıldı. Aritmetik (arithmos-tekhnê) Yunanca kökenli bir kelimedir ve anlamı ‘sayma sanatı’dır. Matematik (mathēmatikós) da çalışmaya/öğrenmeye/bilgiye düşkün anlamına gelir.

İnsanlar tabiatı şekillendirmeyi ve toprağı işlemeyi öğrenince göçebe hayattan yerleşik hayata geçtiler; tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladılar. O zaman da uzunluk ve alan hesabı yapma ihtiyacı hissettiler. Böylece geometri ortaya çıktı. Zaten Latince olan geometri (geō-metría) sözcüğünün anlamı ‘arazi/yer/dünya ölçümü’dür. İlk çağlarda geometri sezgiseldi yani ilk insanlar doğada gördükleri şekilleri incelediler, o şekilleri ve uzaklıkları ölçtüler.

MÖ 3000’li yıllarda yani günümüzden 5 bin yıl önce Mezopotamya, Sümer, Asur, Mısır, Babil; daha sonraları Antik Yunan, Roma, Hint ve Arap şehirlerinde doğayı ve gökyüzünü anlamak için, ticaret yapabilmek için, zamanı ölçebilmek ve takvimleri düzenlemek için aritmetik ve geometri kullanılmaya başlandı.

O çağlarda yazılan bilgilerin birçoğu hiç değişmeden günümüze kadar gelmiştir. Çünkü bu bilgilerin kaynağı doğadır ve doğa kanunları da kıyamet kopana kadar hiçbir zaman değişmeyecek!

Antik çağlarda bilginin kaynağını arayan filozoflar; doğayı anlamaya, anlamlandırmaya çalıştıkları için matematik, fizik, astronomi gibi fen ve doğa bilimleriyle de uğraştılar ve Pisagor, Öklid, Tales, Arşimed gibi birçok matematikçi yetiştirdiler.

Pisagor, demir döven ustaların çıkardığı seslerin birbiriyle uyumuna dikkat çekip “Doğanın kanunları buna izin veriyorsa bu kanunlar matematiksel olmalıdır” dediği iddia edilir. Yani günümüzde artık enstrümanlar hatta elektronik aletlerle icra edilen müzik de matematiksel temellere dayanır ve müziğin matematiksel formüllere dönüştürülmesi yani nota dediğimiz şey ta antik çağlarda bulunmuştur.

Başka bir rivayette ise, Mısır’daki Nil nehrinden söz edilir. Şöyle ki; Nil nehrinde bahar aylarında meydana gelen taşkınlıklar nedeniyle araziler sürekli değişiyordu ve sınırların sürekli yeniden belirlenmesi gerekiyordu. Bu yüzden günümüzde hala kullandığımız dik üçgende hipotenüs uzunluğunu veren bağıntının temellerinin o dönemde atıldığı iddia edilir.

Doğanın dili Matematik hakkında Galileo şöyle demiştir: "Kâinat dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz. O, matematik dilinde yazılmış; harfleri üçgen, daire ve diğer geometrik şekillerdir. Bu dil ve harfler olmaksızın kitabın tek bir kelimesinin anlaşılmasına olanak yoktur. Bunlar olmaksızın yapılan karanlık bir labirentte amaçsızca dolaşmaktır."

Çevrenize anlamlı gözlerle yakından baktığınızda doğadaki matematiğin izlerini sizler de görebilirsiniz: Sabun köpüğü mükemmel bir küre örneğidir, gezegenler eliptik bir yörüngede hareket eder, kar zerrecikleri ve bal petekleri hep altıgen şeklindedir.

Fraktal geometri; brokoli, eğrelti otu gibi bitkilerde yaprakların yapısını, hayvanlarda kılcal damarların düzeni ve canlılarda kanın akışının izahında kullanılır. Pi (π) sayısı atomosferik basıncın ölçümünde kullanılır. Fibonacci sayıları ve fi (φ) sayısı (yani altın oran); DNA spirali, ağaçların dalları ve yapraklarının dizilişi, ayçiçeği, papatyanın yaprak sayısı, yumurta yapısı, kozalak, deniz kabuğu, palmiye, salyangoz gibi doğadaki örüntüleri açıklamada kullanılır. Geometrik şekiller; gezegenlerde ve yörüngelerinde, sebze-meyvelerde, kar tanelerinde, su damlalarında, hava kabarcığı ve sabun köpüğünde, hücre bölünmesinde, gökkuşağında, arıların bal peteklerinde, denizyıldızında, mağaralardaki sarkıt ve dikitlerde; Arşimet spirali örümcek ağında, salyangozda, lahanada, parmak izinde ve samanyolu galaksisinin yapısında gözlenebilir. Cebirsel topoloji ve homoloji, uzak gezegenlerin yüzey şekillerinin belirlenmesinde kullanılır. Saati ve zamanı hesaplarken modüler aritmetik; bazı doğa olaylarını ve meteorolojik hava durumu tahmin ederken olasılık ve istatistik kullanılır. ▀▄





  •                                                                                                                                                                                                         Ömer Zen

Content

MANTIK

01 - Mantık - 1 (Önermeler)
02 - Mantık - 2 (Bileşik Önermeler ve-veya-yada)
03 - Mantık - 3 (Bileşik Önermeler ise, ancak-ve-ancak, niceleyiciler)
04 - Mantık - 4 (Özet)
05 - Mantık - 5 (Soru Çözümü)
06 - Mantık - 6 (Genel Tekrar)
07 - Mantık - 1-2-3 Etkinlikleri
08 - Mantık - 4-5-6 Etkinlikleri
09 - Mantık - 7-8-9-10 Etkinlikleri
10 - Mantık - 12-13-14 Etkinlikleri
11 - Mantık 7 (Genel Tekrar)

KÜMELER

12 - Kümeler 1 - Temel Kavramlar
13 - Kümeler 2 - Alt Küme
14 - Kümeler 3 - Genel Tekrar
15 - Kümeler 4 - Soru Çözümü
16 - Kümeler 5 - Birleşim ve Kesişim
17 - Kümeler 6 - Kümelerde İşlemler
18 - Kümeler 7 - Fark ve Tümleyen Kümeleri
19 - Kümeler 8 - Fark ve Tümleyen İşlemleri
20 - Kümeler - 33-34-35 Etkinlikleri

SAYILAR

21 - Sayılar 1 - Sayı Kümeleri 1
22 - Sayılar 2 - Sayı Kümeleri 2
23 - Sayılar 3 - Sayı Kümeleri 3
24 - Sayılar 4 - Sayı Kümeleri - 63. Etkinlik
25 - Sayılar 5 - Sayılarda İşlemler
26 - Sayılar 6 - Bölünebilme Kuralları (2-3-4)
27 - Sayılar 7 - Bölünebilme Kuralları (5-6-8-9-10-11)
28 - Sayılar 8 - Aralık Kavramı
29 - Sayılar 9 - Koordinat Sistemi ve Grafikler
30 - Sayılar 10 - Koordinat Sistemi 1
31 - Sayılar 11 - Koordinat Sistemi 2
32 - Sayılar 12 - Kartezyen Çarpım - 60-61-62 Etkinlikleri
33 - Sayılar 13 - Rasyonel Sayılar
34 - Sayılar 14 - Ondalık Sayılar
35 - Sayılar 15 - Üslü İfadeler
36 - Sayılar 16 - Üslü İfadeler (Soru Çözümü)
37 - Sayılar 17 - Üslü İfadeler - 102-103 Etkinlikleri
38 - Sayılar 18 - Üslü İfadeler - 104-105 Etkinlikleri
39 - Sayılar 19 - Üslü Denklemler 1
40 - Sayılar 20 - Üslü Denklemler 2
41 - Sayılar 21 - Köklü İfadeler 1
42 - Sayılar 22 - Köklü İfadeler 2
43 - Sayılar 23 - Köklü Denklemler
44 - Sayılar - Birlikte Test Çözüyoruz
45 - Sayılar 24 - EBOB-EKOK
46 - Sayılar 25 - EBOB-EKOK Problemleri

DENKLEMLER

47 - Denklemler 1 - 1. Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler 1
48 - Denklemler 2 - 1. Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler 2
49 - Denklemler 3 - 1. Dereceden İki Bilinmeyenli Denklemler 1
50 - Denklemler 4 - 1. Dereceden İki Bilinmeyenli Denklemler 2
51 - Denklemler 5 - Mutlak Değerli Denklemler 1
52 - Denklemler 6 - Mutlak Değerli Denklemler 2
53 - Denklemler 7 - 1. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eşitsizlikler 1
54 - Denklemler 8 - 1. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eşitsizlikler 2
55 - Denklemler - Aralık Kavramı - 85-86-87 Etkinlikleri
56 - Denklemler - Aralık Kavramı - 88-90-91 Etkinlikleri
57 - Denklemler 9 - Oran ve Orantı 1
58 - Denklemler 10 - Oran ve Orantı 2
59 - Denklemler 11 - Oran ve Orantı 3
60 - Denklemler - Oran Orantı - 110-112 Etkinlikleri

PROBLEMLER

61 - Problem Çözme 1 - Sayı Problemleri
62 - Problem Çözme 2 - Kesir Problemleri
63 - Problem Çözme 3 - Yaş Problemleri
64 - Problem Çözme 4 - Yüzde Problemleri
65 - Problem Çözme 5 - Hareket Problemleri
66 - Problem Çözme 6 - Alışveriş Problemleri
67 - Problem Çözme 7 - Karışım Problemleri
68 - Problem Çözme 8 - İşçi ve Havuz Problemleri
69 - Problem Çözme 9 - Faiz Problemleri
70 - Problem Çözme 10 - Grafik Problemleri
71 - Problem Çözme 11 - Tablo Problemleri
72 - Problem Çözme 12 - Saat Problemleri
73 - Problem Çözme 13 - Zeka Problemleri
74 - Problem Çözme 14 - Oyun Problemleri
75 - Problem Çözme 15 - Görsel Zeka Problemleri
76 - Problem Çözme 16 - Eksilme Problemleri
77 - Problem Çözme 17 - Periyodik Problemler
78 - Problem Çözme - 117-122 Etkinlikleri (Yol ve Yaş Problemleri)
79 - Problem Çözme - 118-120 Etkinlikleri (Yüzde ve Kar-Zarar Problemleri)
80 - Problem Çözme - 121-99 Etkinlikleri (Karışım ve Alışveriş Problemleri)

VERİ

81 - Veri 1 - Merkezi Eğilim Ölçüleri 1
82 - Veri 2 - Merkezi Eğilim Ölçüleri 2
83 - Veri 3 - Merkezi Yayılım Ölçüleri 1
84 - Veri 4 - Merkezi Yayılım Ölçüleri 2
85 - Veri 5 - Verilerin Grafikle Gösterilmesi 1
86 - Veri 6 - Verilerin Grafikle Gösterilmesi 2
87 - Veri 7 - Grafik Analizi
88 - Veri - 203. Etkinlik
89 - Veri - 204-205. Etkinlikleri

ÖZET

90 - 9. Sınıf Matematik Son Tekrar (Özet)

Screenshots

9. Sınıf Lise Matematik Dersleri - Screenshot_019. Sınıf Lise Matematik Dersleri - Screenshot_029. Sınıf Lise Matematik Dersleri - Screenshot_039. Sınıf Lise Matematik Dersleri - Screenshot_04

Charts

Price

9. Sınıf Lise Matematik Dersleri - Price chart

Rating

9. Sınıf Lise Matematik Dersleri - Ratings chart

Enrollment distribution

9. Sınıf Lise Matematik Dersleri - Distribution chart

Related Topics

4294782
udemy ID
9/12/2021
course created date
9/16/2021
course indexed date
Bot
course submited by